Mikä on tavoitteiden tarkoitus?

Tietoinen ratsastus

Mikä on tavoitteiden tarkoitus?

Mikä on tavoitteiden tarkoitus ja miksi joskus olisi hyvä miettiä omia tavoitteitaan tai suuntaa minne on menossa? Helposti ajattelemme, että tavoitteellisuus tarkoittaa ratsastuksen osalta vain niitä ihmisiä, jotka haluavat kisata ja kehittyä saamalla parempia tuloksia kisoista. Jokaisen on kuitenkin hyvä joskus miettiä omaa suuntaansa.

Mikä on tavoite?

Voisiko tavoiteajattalun kääntää siihen suuntaan, että aina jokainen tilanne määrittää sitä, mitä voidaan ja mitä kannattaa asettaa tavoitteeksi? Tavoitteen ei tarvitse olla siis parempi kisatulosa tai tietylle tasolle koulutettu hevonen. Tavoite voi olla vaikka parempi ratsastettavuus, oman istunnan kehittäminen, tuntuman kehittäminen, oman silmän kehittäminen tai vaikka se, että hevosella voisi ylipäänsä ratsastaa turvallisesti ja niin, että molemmilla on mukavaa.

Joskus pitää lähteä tilanteesta, jossa tavoite lähtee siitä, että hevoselle saa riimun päähän. Toisessa tilanteessa tavoite voi olla se, että opetetaan hevonen kantamaan itseään ja ”nostamaan” rintakoriaan. Molemmat ovat tavoitteita eikä kumpikaan ole huonompi tai parempi kuin toinen. Molempia tavoitteita määrittää alkutilanne ja olosuhteet.

Mikä on tavoitteiden tarkoitus?

Muutama ajatus tavoitteiden asettamisesta

Miten asettaa tavoitteita ja mistä lähteä liikkeelle?

  • Voit lähteä miettimään nykyistä tilannetta ja sitä, mitä haluaisit nykyisessä tilanteessa muuttaa
  • Mieti, mitä sinä osaat nyt ja mitä hevosesi osaa
  • Onko sinulla mielessä asioita, joiden toivot olevan eri tolalla x ajan päästä?
  • Jos/kun näitä asioita on, mieti, miten voisit toimia ja mitä voisit tehdä, jotta menet kohti tuota muuttunutta tilannetta
  • Voit tehdä suunnitelman joko mielessäsi tai kirjoittaa joitain asioita halutessasi ylös
  • Ole riittävän selkeä tavoitteen asetannassa
  • Mutta muista samalla, että liian tiukat aikataulut tai matkan varrella liian vaativaksi asetettu tavoite on aina mahdollisuus muuttaa ja muokata tilanteen mukaan
  • Kultainen keskitie siis päämäärätietoisuuden ja päämäärättömyyden välillä

On hyvä myös muistaa, että varsinkin isompien tai laajempien tavoitteiden saavuttaminen vaatii paljon aikaa ja työtä. Usein polku isompia tavoitteita kohti ei olesuora ja helppo, vaan matkalle mahtuu monia mutkia. Joskus koko tavoitekin voi muuttu matkan varrella.

Tavoitteiden hyödyt ja asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

Tavoitteiden asettamisen hyöty on siinä, että tulet miettineeksi jonkinlaista suuntaa. Joskus pieni tulevan kirkastaminen voi vaikuttaa motivaatioon todella paljon. Myös tekeminen voi olla erilaista, kun itse tietää minne on menossa ja miksi.

Tavoitteiden, olivat ne kuinka pieniä tai suuria tahansa, saavuttaminen tuottaa mielihyvää ja onnistumisen tunteita, jotka lisäävät myös motivaatiota. Joskus tai usein saattaa huomaamattaan kehittyä paljonkin, mutta siitä ei muista iloita, sillä isompi päämäärä siintää silmissä. Tavoitteiden ajattelu voi auttaa tässäkin, jos miettii askeleita matkalle kohti tavoitteita, jolloin pienempikin kehittyminen saa ansaitsemansa huomion ja samalla meillä pysyy tiedossä lähtötilanne ja se, miten tilanne kehittyy.

Tästä huolimatta pelkkiä tavoitteita ja niihin pääsemistä ei kannata miettiä ja tehdä kaikkea sen mukaan. Muutoin tekemisestä voi tulla liian suorittamista ja pahimmillaan tarkoitus voi pyhittää keinot. Onkin hyvä muistaa tavoittoiden rinnalla se, ettei yhdessä tekemisen merkitys katoa ja että edelleen tekemisestä löytyy iloa ja se tuottaaa onnellisuutta tai merkityksellisyyden tunnetta.

P.S Löydät minut myös Facebookista

Palaa kotisivulle tästä

Ylemmät kuvat: Pixabay, alin kuva: Anniina Gullans


 

Vastaa