Pelon tunne ja pelosta puhuminen hevosmaailmassa

Tietoinen ratsastus

Pelon tunne ja pelosta puhuminen hevosmaailmassa

Pelon tunne hevosmaailmassa, siitä puhuminen tai sen esille tuominen tuntuu olevan edelleen voimakkaasti piiloteltu aihe ratsastuksen ja muun hevostelun ympärillä.

Usein kuulemme ohjeita siitä, miten ei saisi pelätä tai ainakaan näyttää pelkoaan. Ihan kuin yrittäisimme sisäänrakentaa ihmisiin toisenlaista todellisuutta, jossa samalla annetaan viesti, että pelko on kielletty tunnetila.

Meidän tulisi toimia päinvastaisella tavalla. Puhua peloista ja tuoda pelon mukanaan tuomia reaktioita ja ajatuksia enemmän tietoisuuteen ja sitä kautta kehittää varmuutta hevosten seurassa ja ratsastaessa. Peloista puhuminen on ensimmäinen askel, jotta asialle voidaan tehdä jotain. Tämä on tärkeä aihe.

Pelon tunne ja pelosta puhuminen hevosmaailmassa

Mitä pelon tunne oikeasti on? Pelon anatomiaa

Pelon tunteen tarkoitus on suojella ihmistä, eli sillä on alun perin hyvä tarkoitus. Pelon tunne on kuitenkin voimakas ja hyvin aikaisessa vaiheessa kehittyvä (fyysinen ja psyykkinen) reaktio, jolla on ollut merkitystä ihmisen elossa säilymisen kannalta.

Pelko syntyy aivojen talamuksen mantelitumakkeessa, se auttaa meitä välttämään vaaraa ja suojaa tällä tavalla elämää. Aivoissamme ja kehossamme tapahtuu monia reaktioita nopeasti hetkissä, joissa huomioimme uhan.

Mantelitumake arvioi uhkaa tulkitsemalla esimerkiksi ääniä ja kuvia. Usein aiemmin jossain tilanteessa opittu voi aiheuttaa sen, että mantelitumake määrittää olemassa olevan hetken vaaralliseksi. Kehomme ehtii reagoida ennen kuin tietoinen mielemme ehtii mukaan ja tarkastaa tilanteen.

Tilanne itsessään voi päättyä joko siihen, että pystymme toteamaan tilanteen vaarattomaksi ja pyrimme rauhoittamaan ja palauttamaan sekä kehon että mielen takaisin neutraalimpaa tilaan. Toinen vaihtoehto on, että pelkoreaktio jää päälle ja adrenaliinia ja noradrenaliinia vapautuu kehoon lisää, jolloin muun muassa pulssi nousee ja keuhkot laajenevat, kehomme valmistautuu taistele tai pakene -reaktioon.

Pelon tunne ja pelosta puhuminen hevosmaailmassa

Miksi pelosta on hyvä puhua ja miksi se on hyvä tuoda tietoisuuteen

Jos yritämme piilottaa pelon, se voi naamioitua eri tunteiden taakse. Vaikka usein saatat kuulla, ohjeen että pelkoaan ei saa näyttää, tätä kannattaa kyseenalaistaa. Yleisiä tunteita, joiden taakse pelko piiloutuu ovat viha, turhautuminen ja kiukku.

Kehossamme pelko näkyy ulospäin esimerkiksi kulmikkaissa liikkeissä, lihasten jännittymisenä, kasvojen ilmeiden kiristymisenä ja äänen muutoksena.

Nämä ylläolevat syyt selittävät sen, miksi emme todellisuudessa voi huijata hevosta sen suhteen pelottaako meitä vai ei. Koska hevoset lukevat meitä kehon ja sen välittämän energian kautta emme voi huijata hevosta sanomalla vain, että ei pelota. Ristiriitaisuutta lisää se, jos yritämme piilottaa pelon esimerkiksi vihan taakse. Tämä luo epäluottamusta ratsukon tai hevosikon välille, sillä hevoselle ihmisen viestinnässä on iso ristiriita.

Mitä pelon kanssa voi tehdä?

  • Tunnista ja tiedosta hetket, joissa pelottaa
  • Ole rehellinen itsellesi ja omille tuntemuksillesi
  • Jos sinusta tuntuu, ettet kykene purkamaan pelkoasi yksin, etsi turvallinen ja luotettava ihminen auttamaan sinua. Pelkääminen ei ole noloa ja siitä kärsii yllättävän moni, aiheesta ei vain puhuta ääneen
  • Pysy riittävän paljon mukavuusalueella, käy epämukavuusalueella vain lyhyesti ja pyydä tarvittaessa joku henkiseksi tueksi
  • Mieti, miten voisit helpottaa pelon tunteitasi ja mitkä asiat auttaisivat sinua. Älä epäröi pyytää apua, se kertoo vahvuudesta ja ehkä tuomalla asian julki, pystyt auttamaan toista samasta asiasta kärsivää
Pelon tunne ja pelosta puhuminen hevosmaailmassa

Mitä tehdä, kun pelko ilmaantuu kuvioihin?

Hevosten kanssa tehdessä voi jokaiselle tulla tilanne, jossa pelkoreaktio iskee. Niissä hetkissä on tärkeää ymmärtää, että meillä on aina vaihtoehtoja. Näiden vaihtoehtojen sisäistäminen vaatii sen, että tiedostat itse oman kehosi ja mielesi toiminnat ja pystyt toteamaan sen hetken, jossa pelko/jännitys iskee.

Voimme päättää toimia hetkellisestä pelosta huolimatta, jo tämä päätös yksin aiheuttaa kehossamme sen, että energia liikkuu ja emme ole hevosen silmissä epäluotettavia, koska tiedämme itse missä mennään.

Voimme myös todeta, että pelon tunne on liian voimakas/tilanne liian vaarallinen tms. ja viheltää pelin poikki ja lopettaa sen mitä olimme tekemässä ja pyrkiä palaamaan askeleita taaksepäin.

Mitä tahansa teet, älä, yritä piilottaa pelon tunnetta, itseltäsi tai hevoselta. Se on karhunpalvelus teille molemmille.

Pelon tunteista puhuminen ja niihin paneutuminen voi auttaa, ohjaan ihmisiä yksilöinä ja hevosten kanssa. Itsevarmuus omassa tekemisessä ja esimerkiksi oman tasapainon kehittämimen voivat auttaa pelon tunteiden kanssa painivia.

Palaa kotisivulle tästä

Ensimmäinen ja viimeinen kuva: Anniina Gullans, keskimmäinen kuva: Pixabay

 

Vastaa