Hevosen pään hermotus ja sopivien varusteiden valinta

Tietoinen ratsastus

Hevosen pään hermotus ja sopivien varusteiden valinta

Tiesitkö, että hevosen päässä on merkittäviä hermoja, joiden huomioon ottaminen varusteiden valinnassa ja sopivuudessa olisi tärkeää? Kuolainten sopivuudesta ja sovittamisesta puhutaan jo paljon ja ergonomisia suitsia tulee koko ajan markkinoille lisää, joka on hyvä asia. Jokaisen hevosen pää on kuitenkin yksilöllinen, jonka vuoksi kaikki päähänkin laitettavat varusteet olisi hyvä sovittaa juuri kyseiselle yksilölle sopivaksi.

Hevosen pään hermotus; mistä tietää missä oman hevosen pään hermot menevät ja mitä olisi hyvä ottaa huomioon? Käyn tässä kirjoituksessa läpi joitain pääpointteja, joiden perusteella toivottavasti saat itsellesi välineitä tarkistaa varusteiden sopivuutta hevosellesi.
HUOM! Tekstin kuvissa on dissektoituja hevosen päitä.

Hevosen pään hermotus
© Ivana Ruddock-Lange

Hevosen pään hermotus

Varusteita ajatellen hevosen päässä on muutamia eri hermoja, joiden huomioon ottaminen kannattaa. Tärkeimmät ovat Kolmoishermo (viides aivohermo) ja sen haarat sekä kasvohermo.

Kolmoishermo

Kolmoishermo jakaantuu kolmeen eri osaan hevosen pään alueella. Ylläolevasta kuvasta näet kolmoishermon haarojen kaksi aukkoa kallossa. Toinen (V3) on alaleuassa etu ja poskihampaiden välissä ja toinen (V2) poskiluun harjun edessä ylhäällä. Lisäksi yksi haara (V1) menee silmän alueelle.

Kolmoishermo haarautuu siis:

  • V1 silmähermoon (oftalminen haara), joka on silmän ja otsanalueen tuntohermo. Se hermottaaa nenää, silmiä, otsaa ja päälakea
  • V2 yläleukahermoon (maksillarinen haara), joka on yläleuan, sieraimen ja ylähuulen tuntohermo. Se hermottaa myös poskea, kitalakea ja ylähampaita
  • V3 alaleukahermon (mandibularinen haara), alaleuan tuntohermo. Se hermottaa leukaa, alahuulta, kieltä, tärykalvoa ja korvakäytävää

Kolmoishermosärkyä muodostuu esimerkiksi jos joku/jokin painaa kolmoishermoa. Koska se on laajalle alueelle haarautunut hermo, voi kipu tai tuntemus olla koko päässä ja kivun syy voi olla monessa eri paikassa. Esimerkiksi head shaking on yksi hevosen sairaus, jonka ajatellaan johtuvan kolmoishermosärystä ja se voi tuntua sähköiskumaisena kipuna.

Alla olevasta kuvasta näet miten ja mistä kohden tuo maksillaarinen haara tulee kallon ulkopuolella (Infraorbital nerve V, tekstin ensimmäisestä kuvasta näet kallossa olevan reiän). Tässä kuvassa joitain lihaksia on jo poistettu myös.

Hevosen pään hermotus
© Ivana Ruddock-Lange

Kasvohermo

Kolmoishermon lisäksi hevosen päässä on kasvohermo (seitsemäs aivohermo), jonka isoin hermokimppu on alaleuan ja silmän välisellä alueella. Kasvohermo on todella pinnassa, joten se on erityisen herkkä paineelle ja puristukselle, näet sen alla olevasta kuvasta, josta on poistettu vain iho (VII nerve). Kasvohermon puristuminen voi aiheuttaa mm. päänsärkyä.

Hevosen pään hermotus
© Ivana Ruddock-Lange

Alla olevasta kuvasta näet, miten kasvohermo haarautuu, kun se lähtee laskeutumaan poskea pitkin alemmas. Haaroja on paljon enemmän ja ne ohentuvat kohti turpaa eli koko totuus ei näy tästä kuvasta. Kuitenkin jonkinlaisen kuvan saa siitä, miten haarat lähtevät alaleukaa kohti.

© Ivana Ruddock-Lange

Hevosen pään hermotus ja varusteiden sovitus, mitä on hyvä ottaa huomioon?

Kuten jo aiemmin tekstissä todettiin, hermojen puristuksiin jääminen tai paine aiheuttavat erilaisia kiputiloja hevoselle. Hevonen voi reagoida tähän kipuun esimerkiksi aukomalla suutaan, heittelemällä päätään, juoksemalla alta pois, olemalla jännittynyt, hermostumalla, pärskimällä, nostamalla päätä ja niin edelleen.

On tärkeää miettiä varusteiden sopivuutta ja niiden merkitystä. Mikä on minkäkin varusteen tarkoitus, onko varuste tai varusteen osa välttämätön, miten varuste on sovitettu ja onko mahdollista, että varuste itsessään tai sen käyttötapa aiheuttaa hevoselle kipua?

© Ivana Ruddock-Lange

Varsinkin näihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • Kolmoishermon haaran V2 ulostuloaukko: Yläturpahihnan paikka sekä kuolaimettomien suitsien turpahihna. Huomioi myös kireys ja puristus (erityishuomio pullback-turparemmiä käyttävillä)
  • Kolmoishermon haaran V3 ulostuloaukko: Alaturparemmin paikka ja kireys
  • Kasvohermo: Poskihihnat, kiinteät leukahihnat, naruriimut.
    Tarkista paikka, sopivuus ja kireys
  • Otsapannan sopivuus: Riittävä pituus ja sopiva malli/muoto.
    Puristaako otsapanta esimerkiksi korvien alta tai onko se liian lyhyt, jolloin se painaa niskapantaa kohti hevosen korvia?
  • Niskapannan sopivuus
    Painaako niskapanta korvia tai aiheuttaako se pistemäistä painetta niskaan?
  • Varusteiden pehmusteet, kireys ja oma voimankäyttö
  • Mieti, mille alueelle mahdolliset painepisteet osuvat, aiheuttaako varuste painetta moneen kohtaan päässä samaan aikaan?

Koska hevosen pää on kokonaisuus, jossa hermot ja lihakset toimivat yhdessä on hyvä katsoa myös kokonaisuutta. Jos jokin varuste puristaa, sen kerrannaisvaikutukset saattavat näkyä jossakin muualla.

Alla olevassa kuvassa vielä korostettu kohtia, joihin kannattaa huomiota kiinnittää. Kuvasta on ympyröity kolmoishermon haarojen V2 ja V3 ulostuloaukot ja niiden lähiympäristö sekä kohdat leuan/posken kohdalta, josta kulkee paljon kasvohermoja ja kasvohermon hermopunos. Alaleuan yläreunassa (ylin ympyrä) on myös leukanivel ja sylkirauhaset ovat myös siinä lähellä pään ja kaulan liittymäkohdassa. Leukanivel on tärkeä ja moneen asiaan vaikuttava nivel hevosen päässä, jonka paikka on myös hyvä huomioida.

Hevosen pään hermotus
© Ivana Ruddock-Lange

Yksittäisiin varusteisiin liittyen muutama ajatus:

  • Naruriimun käyttö ja sen solmukohdat
    Naruriimun solmut osuvat yleensä aina kasvohermokimppujen kohdalle. Mieti kuinka paljon voimaa käytät ja mikä on kerrannaisvaikutus hevosen päähän ja hermoihin
  • Kuolaimettomat suitset
    Mihin kunkin kuolaimettoman toimintaperiaate perustuu? Onko sen tuottama paine kohdassa, jossa hevosella sijaitsee hermon ulostuloaukko tai isompi hermopunos?
  • Kuolaimen sopivuus (ja poskihihnan sopiva pituus)
    Hevosen suuhun tulee monia hermoja, jonka vuoksi kuolaimen sopivuus on isossa roolissa liian kireälle viritetyn turpahihnan kanssa, joka vielä puristaa poskia ja pitää leuat kiinni. Mieti myös, miten käytät ohjaa.
  • Erilaiset turparemmit; kuten meksikolainen ja remonttiturpis
    Miten meksikolainen istuu hevosesi päähän, osuuko se juuri näiden hermojen päälle aiheuttaen painetta moneen kohtaan päässä samaan aikaan? Onko remonttiturparemmin sovitettu hyvin eikä se ole liian kireällä miettien hevosen alaleukaa ja huulten aluetta?

Suosittelen kääntymään asiansa osaavan ihmisen puoleen kysymysten kanssa, jos et ole jostain asiasta varma tai haluat varmistaa varusteiden sopivuutta.

Tämän blogitekstin idea syntyi yhteistyössä Vahalangan kanssa, Vahalanka tekee suomalaisena käsityönä erilaisia nahkatarvikkeita.

Löydät minut myös Facebookista ja Instagramista

Palaa kotisivulle tästä

Kaikki kuvat ovat Ivana Ruddock-Langen kirjasta Atlas of the Equine Musculoskeletal System. Kuviin on pyydetty lupa. Kunnioitathan tekijänoikeuksia etkä kopioi kuvia ilman lupaa.

 

Vastaa