Ratsastustermit: ”Tiivistä istuntaa”, miten minä tätä kokonaisuutta selitän

Tietoinen ratsastus

Ratsastustermit: ”Tiivistä istuntaa”, miten minä tätä kokonaisuutta selitän

Ratsastustermejä ja fraaseja on olemassa vaikka minkälaisia ja monien toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Minulta kysyttiin mitä tällainen tiivistä istuntaa-sanonta tarkoittaa, joten tässä blogiartikkelissa avaan asiaa siltä kantilta, miten minä tämän asian ymmärrän ja miten minä yrittäisin asiaa selittää ohjattavalle ratsastajalle.

Ratsastustermin, kuten tiivistä istuntaa, problematiikka

Erilaisia fraaseja, joita ratsastustunneilla jaetaan on todella paljon. Ongelmaksi muodostuu usein se, että fraaseja ei selitetä auki ja vastuu jätetään näin ollen kuulijalle. Koska jokainen ihminen oppii ja sisäistää asioita eri tavalla, on olemassa riski, että tällaisen ohjeen antaminen aiheuttaa ratsastajalle vain lisäongelmia. Joiden korjaaminen voi joskus viedä pitkänkin ajan.

Koska tämän tekstin aiheena on fraasi ”tiivistä istuntaa” tai miltei samaa todennäköisesti tarkoittava ”istu syvemmälle satulaan”. Tämän voisi ymmärtää esimerkiksi niin, että yritämme puristua satulaa vasten jännittämällä lihaksia. Tai yrittämällä pidentää jalkaa alemmas, niin että istuisimme ikään kuin syvemmällä satulassa. Lantiota kääntämällä voisi myös kuvitella istuvansa tiiviimmin, vaikka itseasiassa kontakti katoaa ja emme enää voi istua liikkeen päällä eli tiiviisti satulassa.

Erilaiset variaatiot lihasten jännittämisestä ovat varmasti yleisimpiä tyylejä yrittää tehdä se mitä ratsastuksenohjaaja on neuvonut


Ratsastustermit, tiivistäistuntaa

Mitä ”tiivistä istuntaa”-fraasiin oikeasti sisältyy?

Tämä on minun tulkintani siitä, mihin tätä fraasia yleensä käytetään. Joten avaan tässä sitä, miten minä tämän ymmärrän.

Tiivis istunta voisi olla yhtä kuin tasapainoinen ja kontaktin säilyttävä istunta. Käytännössä siis sellainen istunta, joka pitää ratsastajan hyvässä kontaktissa hevoseen ja joka pystyy hallitsemaan kehonsa sillä tavalla, että hevosen liikkeen mukana istuminen on mahdollista. Haaste tiiviin istunnan määritelmässä on se, että siihen liittyy hyvin monta tekijää, jotka olisi hyvä tiedostaa eli kyseessä on iso kokonaisuus. Listaan seuraavaksi muutamia tekijöitä, jotka liittyvät tiiviin istunnan määritelmään ja avaavat sen laajuutta. Jokainen näistä kohdista voisi olla oma blogitekstinsä, jossa kyseinen asia käydään läpi.

  • Istuinluut, joiden tulisi olla suorassa linjassa, jotta meillä on mahdollisuus istua liikkeen päällä (kirjoitin istuinluista täällä.)
  • Keskivartalon tuki, eli syvien lihasten tuki sille, että voimme istua liikkuvan hevosen päällä hallitusti
  • Keskivartalon hallinta, jotta pystymme säätelemään kussakin tilanteessa vaadittavaa jäntevyyttä ja aktivaatiota kehossa
  • Lonkkien liikkuvuus ja osan painosta siirtäminen sisäreisille
  • Nilkan joustavuus
  • Polven pitäminen satulassa, mutta ilman puristamista
  • Tietoisuus oman mielen ja kehon reaktioista

Yllä kirjoitettuna siis tärkeimpiä asioita, joiden pitäisi olla jollakin tavalla tiedossa ja hallinnassa, jotta fraasi tiivistä istuntaa aukeaisi siten, että tietäisit sen kuullessasi mitä ehkä tehdä eri tavalla tai mitä muuttaa.

Ratsastustermit, tiivistäistuntaa

Mitä tehdä, jos ratsastukseopettajasi kehottaa sinua tiivistämään istuntaa?

  • Pyydä lisäinformaatiota ja kysy lisäkysymyksiä siitä, mistä kohden sinun pitäisi istuntaasi muuttaa, jotta tämä onnistuisi
  • Muista, ettei ole sinun vikasi, jos saat ohjeen, jota et ymmärrä
  • On opettajan tehtävä selittää asia niin, että juuri sinä ymmärrät mistä on kyse
  • Ei ole väärin kysyä, jos ei ymmärrä tehtävänantoa

Hyvä kehonhallinta ja tietoisuus omasta mielestä ja kehosta on tärkeä tekijä siinä, että voit muuttaa tapaasi ja tyyliäsi istua hevosen selässä. Usein muutokset pitää ottaa huomioon muuallakin kuin hevosen selässä istuessa, jotta niistä muodostuu keholle normaalitapa olla ja toimia. Kehomuistimme voi hämmentää meitä sillä, että jokin korjaava liike tuntuu todella omituiselta, siksi on hyvä pyytää avuksi, joku, joka osaa kertoa miten istut. Myös valokuvat ja videot voivat kertoa sen, että tunne asennosta ja itse asento eivät välttämättä ole sama asia.

P.S Löydät minut myös Facebookista nimellä Tietoinen Ratsastus

Palaa kotisivulle tästä.

Ylempi kuva: Anniina Gullans, alempi kuva: Sonja Ylinen



 

Vastaa